Što je OPG?

 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) je fizička osoba ili skupina fizičkih osoba članova zajedničkog kućanstva, koje obavljaju poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu koristeći se vlastitim ili unajmljenim proizvodnim jedinicama.

 

Što je MREŽA OPG-a?

 

Obiteljska gospodarstva su iznimno važna za nacionalnu ekonomiju i čine okosnicu našeg gospodarstva. Jačanje poduzetničkih obitelji ima veliki utjecaj i na širu zajednicu.
Mreža OPG-a Vrsi dio je šire ‘online’ mreže obiteljskih gospodarstvenika koju razvija LAG Bura.
Ovo umrežavanje obiteljskih gospodarstvenika ima za cilj osnažiti obiteljsko gospodarstvo, povećati njihovu vidljivost, povezati gospodarstvenike na lokalnom, nacionalnom i intrenacionalnom nivou, a istodobno graditi obiteljske nasljeđe.
Ono što uistinu pokreće mnoga obiteljska gospodarstva jest osjećaj povezanosti i identiteta vlasnika i članova obitelji u izgradnji obiteljskog naslijeđa koje se temelji na ekonomskim osnovama.
Ovakav način povezivanja promiče obiteljske djelatnosti koje čine korak prema održivoj budućnosti.

 

Kakvu korist pruža mreža OPG-a?

 

Osnovni je cilj ove mreže obiteljskih gospodarstvenika osigurati zajednički prostor za razmjenu informacija, iskustava, primjera dobre prakse, uz inovativne ideje koje doprinose uspješnom rukovođenju obiteljskog poslovanja kroz generacije. Jednako tako je važan i pristup globalnoj mreži obiteljskih gospodarstava. Prednost je ove mreže i  u podršci kao i razmjeni iskustava obiteljskih gospodarstvenika iz više zemalja koje surađuju s LAG-om Bura.
Stvaranje uvjeta za profitabilno obiteljsko gospodarstvo preduvjet je za ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj.
Tvrtke u obiteljskom  vlasništvu su važan dio ekonomije, ali im je neophodna podrška u daljnjem razvoju, budući da samo  jedna trećina prijenosa vlasništva s jedne generacije na drugu uspijeva.

Mrežu OPG-ova podupire Općina Vrsi. Mreža je otvorena za sva obiteljska gospodarstva i sve zainteresirane stanovnike koji žele promovirati svoje proizvode na lokalnom nivou, ali i na međunarodnom planu. Ovim načinom se potiče promocija lokalnih običaja, proizvoda i obrta, povećanje opsega lokalnog tržišta. Mreža OPG-ova je napravljena u suradnji s LAG-om Bura koji je pružio administrativnu i logističku podršku razvoju ove Mreže.